گزینههای متعددی در خرید طلا برای شما وجود دارد. از همین رو سوالاتی درباره سرمایه گذاری در طلا برای سرمایه گذاران تازه کار پیش می آید که مثلا سکه بهتر است یا طلای دست دوم؟ شمش بهتر است یا طلای آب شده؟ اصلا طلای آب شده بهتر است یا دست دوم؟
شاید این سوال که آیا خرید طلا و جواهر ایدهی خوبی برای سرمایه گذاری است یا نه، سوال بسیاری از ما باشد. با توجه به افزایش قیمت طلا در بازار جهانی، همین طور مشکلات اقتصادی کشورهای بزرگ جهان و موارد دیگر، باعث شده است که بسیاری از مردم جهان به خرید طلا از هر نوعی روی آورند و تصمیم بگیرند تا این فلز گرانبها را برای آینده خود، در خانه داشته باشند.
اما پاسخ سوال بالا کوتاه است و میتوان گفت که، بستگی دارد. قبل از اینکه تصمیم به خرید آنلاین طلا و روی آوردن به سرمایه گذاری در طلا کنید، باید نکاتی را در نظر بگیرید. چند فاکتور مهم وجود دارد که حتما باید آنها را قبل از تصمیم گیری، در نظر بگیرید. احتمالاً مهمترین قانون این است: هنگام سرمایه گذاری به هیچ عنوان نباید ضرر کنید. حال این سرمایه گذاری روی طلا باشد یا هر چیز دیگری.
حالا که با مفهوم کلی سرمایه گذاری آشنا شدید، بهتر است سراغ مبحث اصلی این مقاله، یعنی آشنایی با سرمایه گذاری در طلا، روشها، مزایا و معایب آن برویم. از آنجا که قیمتها در کشور ما دائما در حال افزایش است، میتوان گفت خرید طلا و نگهداری آن به امید افزایش قیمت و سوددهی بیشتر، روش خوبی برای سرمایه گذاری است.
البته باید توجه داشته باشید که نوسانات طلا گاهی اوقات زیاد است و ممکن است هیجانات منفی شدیدی را به فرد وارد کند. کسی که قدرت تحمل ریسک این کار را ندارد بهتر است وارد این حوزه از سرمایه گذاری نشود. اگرچه مرور تاریخ نشان میدهد که در طولانی مدت همیشه قیمت طلا رو به بالا بوده است. بنابراین، برای حفظ ارزش پول و محافظت از دارائی ها در برابر آسیبهایی همانند تورم و همچنین برای برخورداری از سوددهی ثابت و مداوم، خرید و نگهداری طلا بهترین راه برای سرمایه گذاری مالی است. به این دلیل که خیلی سریع میتوان آن را به پول نقد تبدیل کرد.
امروزه روش های مختلفی برای سرمایه گذاری در طلا وجود دارد که شناخته شده ترین آن طلای فیزیکی است، مابقی این روش ها عبارتند از:
خرید فیزیکی طلا و سکه از دیرباز از مرسوم ترین روش های سرمایه گذاری در این فلز گران بها بوده است. در ایران انواع مختلف سکه اعم از سکههای گرمی، ربع، نیم، تمام و… در دسترس است و متداول ترین عیار طلا نیز، طلای ۱۸ عیار است. در هنگام ورود به این سرمایه گذاری توجه داشته باشید که سکه در ایران ممکن است با حباب قیمتی روبرو باشد.
نوع دیگری از سرمایه گذاری در این دسته از دارایی، گواهی سپرده طلاست. در دست داشتن گواهی سپرده دقیقا عین داشتن خود دارایی است که با در دست داشتن آن و مراجعه به انبارهای کالایی می توانید آن را دریافت کنید. گواهی سپرده کالایی، ورقه بهاداری است که موید مالکیت دارنده آن بر مقدار معینی کالای سپرده شده به انبار است و پشتوانه آن قبض انبار صادر شده توسط انباردار است.
هر نماد گواهی سپرده سکه یک تاریخ سررسید دارد. خریدار هم میتواند بعد از خرید سکه، آن را تحویل بگیرد و هم میتواند این اوراق را تا سررسید نگهداری کند. پس از تعطیل شدن معاملات آتی سکه در بورس کالا، در حال حاضر معاملات ثانویه گواهی سپرده سکه در بورس اوراق بهادار انجام می شود. هدف از راه اندازی این ابزار، شفافیت و کشف قیمت رسمی سکه و همچنین تنوع بخشی به سبد ابزارهای مالی بوده است.
درواقع این گواهی، ورقه بهاداری است که نشان دهنده مالکیت روی دارایی است. دارایی ها نیز در انبارها قرار دارند. برای مثال بانک رفاه کارگران برای سکه طلا انبار دارد. لازم به ذکر است که اگر می خواهید از این روش اقدام به سرمایه گذاری کنید، نیازمند کد بورسی خواهید بود. نحوه خرید اوراق نیز همانند سهام است. هر ۱۰ ورقه گواهی سپرده معادل ۱ سکه تمام بهار آزادی می باشد. این معامله هزینه کارشناسی، ارزیابی و انبارداری دارد و کارمزد معاملات نیز درصدی از مبلغ معامله است.
صندوق های سرمایه گذاری بر مبنای دارایی هایی که روی آن ها سرمایه گذاری می کنند دسته بندی می شوند. صندوق کالایی قابل معامله (ETC) یکی از ابزارهای مالی نوین هستند که به سرمایه گذاران این امکان را می دهند که به جای خرید و نگهداری کالای مورد نظر و تحمل هزینه های حمل و نقل، انبارداری و خسارتهای احتمالی آن، اوراق این صندوق ها را خریداری نمایند. با خرید این اوراق، سرمایه گذار در عین داشتن مالکیت کالای مورد نظر، مسئولیت نگهداری از آن کالا را بر عهده ندارد.
عمده داراییهای این نوع از صندوق ها گواهی های سپرده هستند. به بیان ساده طلا و سکه ماهیت سرمایه گذاری این صندوق ها را تشکیل می دهد و اگر قصد سرمایه گذاری در این دسته از دارایی را دارید، این صندوق ها نیز شما را از تغییرات نرخ این بازار بهره مند می کند.