اگر به طلا فروشی مراجعه میكنید و قصد خرید طلا دارید ، این امكان كه خودتان مطمئناً و 100 درصد بتوانید تشخیص دهید طلایی كه قصد خریدار آن را دارید، اصل است یا تقلبی، وجود ندارد.
حتی بعضی از طلافروشان به این قضیه اعتراف میكنند كه با وجود گذراندن دورههای فنی تشخیص و تمیز طلا و یا كسب اطلاعات از افراد باتجربه همصنف خود باز هم امكان خطا در تشخیص اصل بودن بعضی از اجناس طلا، وجود دارد.
حقیقت این است كه هر طلافروشی با صدور فاكتور برای محصول طلا، طلای خریداری شده را تضمین كرده و در قبال اصلی یا تقلبی بودن، آن مسئول است. یك طلا فروش در این زمینه چنین اظهار نظر میكند: تشخیص اصل یا تقلبی بودن در اكثر موارد توسط خریداران امكانپذیر نیست. اما ما در مقابل فاكتوری كه به شما ارائه میكنیم، مسئولیت داریم و باید به اتحادیه طلا و جواهر پاسخگو باشیم.
طلا فروش دیگری در این زمینه میگوید: فاكتوری كه به شما ارائه میشود، معتبر است. با این حال در صورت هرگونه مشكل، طلا فروش صادر كننده فاكتور در صورت شكایت شما و تأیید اصل نبودن جنس طلا باید پاسخگو باشد.
كوروش گوهربین- رئیس اتحادیه و طلا و جواهر- در این زمینه معتقد است: معمولاَ طلاهای همه واحدهای طلافروشی هر 2 ماه یكبار توسط بازرسان اتحادیه طلا و جواهر كنترل و نمونهبرداری میشود تا طلای تقلبی ساخته نشود. علاوه بر آن در فاكتور فروش قید میشود كه عیار طلا 18 است و مارك سازنده طلا نیز مشخص است كه نشاندهنده هویت فروشنده آن است.
وی در زمینه تمهیداتی در زمینه بالا بردن ضریب اطمینان ملاك تشخیص خریداران میافزاید: با مؤسسه استاندارد هماهنگ شده تا در آیندهای نزدیك علاوه بر انگ 750 كه درون محصول حك میشود، انگی استاندارد (كدی از طریق مؤسسه استاندارد) نیز به خود تولیدكنندگان داده شود كه این انگ نیز علاوه بر انگ 750، درون محصول حك شود.
تشخیص سنگهای قیمتی تقلبی از اصل نیز توسط خریداران امكانپذیر نیست. این جمله را رئیس اتحادیه طلا و جواهرگفت و افزود: طلافروشان هم اگر میتوانند اصل را از تقلبی تشخیص دهند به دلیل دورههای تمیز و تشخیص تخصصی است كه قبل از كسب جواز كسب میگذرانند.
گوهربین به خریداران توصیه میكند جواهرات و سنگهای قیمتی را نیز فقط و فقط از واحدهایی كه زیر نظر اتحادیه طلا و جواهر هستند و پروانه كسب دارند، خریداری نمایند تا اگر خلافی نیز صورت گرفت از سوی اتحادیه قابل پیگیری باشد.
به گفتهی متخصصان راه دقیق و کاملی برای تشخیص دست دوم بودن طلایی که استفادهی کمی از آن شده و سپس فروخته شده است وجود ندارد، اما به طور کلی برای تشخیص دست دوم بودن طلا بهترین راه بررسی دقیق ظاهر طلا و بهخصوص قفل و بند طلاست. این قسمتها معمولا برخورد بیشتری دارند و در طلاهای دست دوم براقیت کمتری نسبت به طلای نو دارند. حتی در بعضی موارد خشهایی نیز روی آنها به چشم میخورد.
دقت كنید! اگر شما به واحدی طلا فروشی مراجعه و جنسی را خریداری كنید، اگر فردای همان روز برای فروش مراجعه كنید، اجرت پرداخت و سودی كه طلا فروش برده است از جنس طلا كسر شده و جنس طلای شما، به قیمت طلای كهنه از شما خریداری خواهد شد. تعجب نكنید! این كار قانونی است.
البته به گفته كوروش گوهربین این مورد كه فرد بعد از یك یا چند روز برای فروش جنس طلای خریداری شده خود مراجعه كند، خیلی بهندرت پیش میآید و موردی استثناست.
اما در این صورت طلافروش درصدی جزئی بابت آب كردن طلا از فرد میگیرد و این كار قانونی است. البته طلا فروش حق ندارد طلای نویی را كه به قیمت طلای كهنه میخرد، دوباره به فرد دیگر بفروشد و این عمل خلاف قانون است.
كوروش گوهربین در این زمینه میگوید: در صورت مشاهده این قضیه با واحدهای طلافروشی خاطی برخورد خواهد شد. البته در عمل زیر نظر گرفتن همه طلافروشیها در تمام طول روز و نظارت بر عملكرد تمام ساعات روزانه آنها كاری محال است.
یك طلافروش در پاسخ به این سؤال كه خریداران در این مورد خاص بیان شده، چگونه باید تشخیص دهند كه طلا نو است یا كهنه؟ میگوید: هیچ ملاكی برای تشخیص طلای نو از طلایی كه پس از چند روز به قیمت طلای كهنه خریداری شده (اما هنوز نو است) وجود ندارد.
طلافروش دیگری در این زمینه میگوید: اتحادیه نمیتواند بر عملكرد تمامی طلافروشیها نظارت روزانه داشته باشد، تنها عاملی كه ممكن است باعث شود طلافروش طلای نویی را كه اجرت و سود آن را كم كرده و دوباره آن را خریده، به فرد دیگری به عنوان طلای نو نفروشد، وجدان خود طلافروش است. در غیر این صورت خریدار اصلاً نمیتواند این امر را تشخیص دهد.